„Schimbări CAEN Rev 2 la Rev 3/2025 România „

„Schimbări CAEN Rev 2 la Rev 3/2025 România „

Nomenclatorul CAEN a fost revizuit prin Ordinul Institutului Național de Statistică nr. 377/2024, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.  Această revizuire vine în contextul larg al globalizării și digitalizării, fenomene care au remodelat industria în ultimii ani, fiind necesare actualizări pentru a reflecta realitatea economică prezenta.

Prin acest Ordin al INS, România va implementa o serie de reclasificări ale activităților economice, ce sunt adoptate la nivel european și internațional, cele mai importante fiind aplicabile la Clasificările internaționale standard pe industrie, a activităților economice (ISIC Rev. 5), operate de către Organizația Națiunilor Unite.

Ce este clasificarea CAEN? Această clasificare a fost proiectată pentru a permite gruparea pe criterii de omogenitate a datelor „unități statistice”,  Clasificarea asigură baza pentru pregătirea unei game largi de date statistice (producție, factori de producție, formarea de capital și tranzacțiile financiare) ale acestor unități.

Clasificarea activităților din economia națională a fost elaborată de (INS) pentru ordonare specifică a informațiilor corespunzătoare cerințelor economiei de piață și trecerii la sistemul conturilor naționale.

CAEN substituie Clasificarea ramurilor economiei naționale — CREN, utilizată în România din 1963 Omologarea și implementarea CAEN la nivel național satisfac obiectivul prioritar de armonizare cu Nomenclatorul activităților din Comunitatea Europeană (NACE).

CAEN a cunoscut în perioada 1997 – 2024 trei revizuiri:

2002 – revizuirea CAEN și implementarea începând cu 1.01.2003 a CAEN Rev.1;

2007 – revizuirea CAEN Rev.1 și implementarea începând cu 1.01.2008 a CAEN Rev.2;

2024 – revizuirea CAEN Rev.2 și implementarea începând cu 1.01.2025 a CAEN Rev.3.

Principiile de elaborare a CAEN țin seama de corespondența cu clasificările internaționale și, în special, cu cea europeană (NACE), în cadrul unui sistem integrat unitar.

+ CAEN Rev. 3

Se asigură un raport de 1:1 între CAEN Rev.3 și NACE Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025), raport necesar în politica de globalizare, cât și dorința de a mări convergența dintre clasificările europene și cele utilizate în țările din America de Nord. Astfel se asigură armonizarea totală cu cerințele procesului de armonizare legislativ comunitar în domeniul clasificărilor economice.

Din experiența utilizării clasificării CAEN a reieșit că economia României nu prezintă particularități față de economia Uniunii Europene, în consecință, menținerea unor diferențe între CAEN Rev.3 și NACE Rev.2.1 nu se justifică.

Linkuri utile:

Clasificarea activităţilor din economia naţionala – CAEN Rev. 3

Corespondență – CAEN Rev.2 – CAEN Rev.3

 

Societățile vor trebui să ia măsuri:

1. Revizuirea codurilor CAEN actuale: o analiză clara a activităților actuale pentru a verifica dacă acestea mai corespund noilor coduri CAEN (sa reevalueze codurile asociate activităților pe care le desfășoară).

2. Actualizarea obiectului de activitate: dacă activitățile actuale nu mai corespund codurilor CAEN 2025, va fi necesară actualizarea acestora la Registrul Comerțului.

3. Consultarea unui specialist: pentru a naviga eficient prin procesul de actualizare(Corespondență – CAEN Rev.2 – CAEN Rev.3 ).

Concluzii

Modificările noului Nomenclator CAEN vor impune companiilor din România să-și revizuiască codurile CAEN asociate activităților desfășurate.   În cazul în care anumite activități nu se mai regăsesc în noua clasificare, firmele vor trebui să-și actualizeze obiectul de activitate înregistrat la Registrul Comerțului.   Aceasta nu este doar o formalitate, ci un proces esențial pentru asigurarea conformității cu noile norme legale.