„Documente Necesare pentru Înființare SRL:
Detaliat, simplu si la obiect”
1. Copie Carte de Identitate ( C.I.), Permis de sedere temporar, Pasaport ale asociatilor si/sau administratorilor, dupa caz.
2. Minim doua denumiri de societate, scrise cu majuscule in ordinea in care vrei sa le rezervam pentru tine la Registru Comertului
3.Documentul care atestă dreptul de proprietate asupra spațiului cu destinație sediu social. (ex: Titlu de proprietate, Certificat de moștenitor, Extras de Carte Funciară, Contract de leasing imobiliar, Contract de comodat/de uzufruct)
Dacă optezi pentru găzduirea sediului social în una din locațiile noastre, atunci ai nevoie doar de copia actului de identitate.
4. Procura notariala la infiintare.
Ce trebuie să știi despre înființarea unui SRL:
Orice SRL trebuie să aibă un sediu social, este adresa oficială a SRL-ului și poate fi stabilit:
· într-o locuință (proprie sau a altcuiva)
· într-un spațiu închiriat sau pentru care ți se acordă drept de folosință cu titlu gratuit
· la cabinetul unui avocat, cu care vei încheia un contract de asistență juridică pentru o perioadă de maxim 1 an.
· odată ce ai stabilit unde va fi sediul social, va fi necesar să închei un Contract de închiriere (dacă vei plăti o sumă de bani pentru a folosi spațiul) sau un Contract de Comodat (dacă vei putea folosi spațiul respectiv gratuit) între proprietarul spațiului și SRL-ul tău.
· dacă proprietarul spațiului ești tu, va fi necesar să închei un Contract de Comodat între tine și SRL.
· dacă nu ai unde să stabilești sediul, te putem ajuta cu găzduirea sediului social în una din locațiile noastre de la 500 de lei/an.
Găzduirea sediului iti da dreptul de a-ți stabili sediul în locația respectivă, fără să dispui de acel spațiul pentru a desfășura activității, este doar de corespondenta pentru autoritati.
· in cazul in care vrei sa desfasori activitate la sediul social sau punctul de lucru si acesat se afla intr-un bloc de locuinte va fin necesar Acordul vecinilor si al Asociatie de Proprietari.
Un SRL nou-înființat este neplătitor de TVA , devii în mod obligatoriu plătitor de TVA atunci când cifra de afaceri depășește 300.000 RON/an.
Optional, poți opta să devii plătitor de TVA de la infiintare chiar dacă nu o sa depasesti cifra de 300.000 Ron.
Actul Constitutiv are un singur cod CAEN principal iar restul secundare. Codul CAEN principal trebuie sa reprezinte 60% din veniturile pe care le realizezi. Pentru toate activitățile economice pe care vrei să le desfășori, acestea trebuie autorizate la Registrul Comerțului in Actul Constitutiv.
În funcție de locul unde se va desfășura activitatea, codurile CAEN pot fi autorizate la:
sediul social, la un punct de lucru sau la terți(ex: de la sediile clienților tăi, remote, sau de pe teren, etc.), acest aspect trebuie sa il discuta si stabilit de la inceput.
Trebuie să aibă un capital social, valoarea minimă a capitalului social este de 1 RON / asociat. Astfel, pentru un SRL cu un singur asociat capitalul social minim este de 1 RON, pentru un SRL cu doi asociați, capitalul minim este de 2 RON, și așa mai departe.
Capitalul social nu se mai depune la bancă înainte de înființarea firmei, ci după înființare, odată cu deschiderea unui cont curent bancar în numele firmei.
Chiar dacă valoarea minimă a capitalului este de 1 RON, îți recomandăm să alegi o valoare de cel puțin 200-400 de RON, sau chiar mai mult, firma beneficiind de mai multă credibilitate în relația cu partenerii. Capitalul social, ulterior poate fi folosit în activitatea curentă a firmei.
Ce va trebui să faci după înființare
1. Deschizi un cont bancar al firmei – toate firmele din România au obligația de a avea un cont curent la o bancă. Imediat ce intri în posesia actelor de înmatriculare de la Registrul Comerțului, trebuie să mergi cu ele la orice bancă dorești și să deschizi un cont pe numele firmei.
2. Găsești un contabil – contabilitatea unui SRL este destul de complexă, ai obligația depunerii la timp a declarațiilor fiscale, motiv pentru care va trebui să colaborezi cu un contabil care să țină evidența contabilă, să depună declarațiile la ANAF, și care să te îndrume atunci când ai nelămuriri.
3. Achizitionezi Registrul Unic de Control de la ANAF (cost 30 de lei) – acest registru este necesar pentru ca un control să poată fi efectuat. Este bine să îl iei de la ANAF în 30 de zile de la înființarea SRL-ului.
4. Alegi un program de facturare autorizat – există mai multe soluții pe piață. Te va ajuta să emiți facturi într-un mod simplu și rapid, fiind totodată sigur că sunt și corecte din punct de vedere legislativ(e-Factura).
De la 1 ianuarie 2024, SISTEMUL RO e-Factura este obligatoriu.
Cine Trebuie să Utilizeze e-Factura: Orice operator economic (inclusiv SC, PFA, II) care realizează tranzacții cu persoane juridice sau instituții publice din România trebuie să emită e-Factura.
Se aplică pentru tranzacții B2B (Business to Business) și B2G (Business to Government). Nu se folosește în situațiile B2C (business to consumer), adică atunci când o firmă sau un PFA emite facturi către clienți persoane fizice, excepție facand doar facturile încasate cu vouchere de vacanță.
Transmitere: e-Factura trebuie transmisă în maxim 5 zile lucrătoare de la emitere.
5. Să obții un cod special (intracomunitar) de TVA – dacă știi sau preconizezi că vei lucra cu firme din UE sau că vei achiziționa servicii din UE. Poți obține codul de TVA intracomunitar prin intermediul contabilului tău.