Cum pot contribuabilii să beneficieze de amnistia fiscală?
A fost publicata Ordonanța de urgență nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 905/06.09.2024.
Amnistia fiscală din 2024 oferă o oportunitate semnificativă pentru contribuabili din România de a-și regulariza situația fiscală prin anularea dobânzilor și penalităților, indeplinind anumitor criterii, achitarea datoriilor principale până la 31 august 2024.
Oportunitatea se extinde și la obligațiile bugetare stabilitate prin decizii de impunere, încurajând astfel conformarea fiscală.
De asemenea, se anulează dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente diferențelor de obligații fiscale principale declarate suplimentar prin declarații rectificative cu scadență anterioară datei de 31 august 2024, condiția fiind depunerea între 1 septembrie 2024 și data limită 25 noiembrie 2024, când se face cererea de anulare a accesoriilor.
- obligatoriu depune cererea de anulare până cel târziu la data de 25 noiembrie 2024;
- achita obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024;
- să achite obligațiile bugetare principale și accesorii gestionate de organul fiscal central, cu termene de plată cuprinse între 1 septembrie 2024 și date depunerii cererii de anulare;
- toate declarațiile fiscale sunt depuse, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare.
Condițiile pentru accesarea amnistiei fiscale in 2024 de catre companii:
Facilitățile fiscale se aplică și în cazul deciziilor de impunere emise ca urmare a unui control fiscal care este în curs de desfășurare a datelor din 6 septembrie 2024.
Acestea vizează obligațiile bugetare principale ce au termene de plată anterioare date de 31 august 2024, cu condiția ca următoarele cerințe să fie îndeplinite:
- toate diferențele de obligații bugetare principale specificate în decizia de impunere, trebuie să se achite prin orice mod, să fie posibila achitarea pana la termenul de plată stabilit de lege;
- cererea de anulare a accesoriilor trebuie depusă în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, sub sancțiunea decăderii dreptului.
Se supun anulării și dobânzile, penalităților, precum și toate accesoriile asociate obligațiilor bugetare principale care au scadențe anterioare date de 31 august 2024, inclusiv, și care au fost stinse până la această data dacă:
- sunt stinse obligaţiile bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, nu mai târziu de 25 noiembrie 2024;
- sunt depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare.
Contribuabilii care plătesc impozit pe profit sau impozit pe veniturile microîntreprinderilor și care și-au achitat toate datoriile bugetului, vor beneficia de o bonificare de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024 si indeplinesc urmatoarele conditii:
- daca au depus toate declaraţiile conform vectorului fiscal;
- au stins complet și în termen obligații legate de impozitul pe profit anual și impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru anul 2024;
- nu au datorii fiscale sau bugetare restante până la termenul limită de depunere a declarațiilor pentru impozitul pe profit anual din 2024 și pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor afferent trimestrului IV al anului fiscal 2024.
In acest caz ANAF va verifica din oficiul îndeplinirea condițiilor necesare pentru acordarea bonificărilor prin emiterea unei decizii, după ce expiră termenul de depunere a declarației pentru impozitul pe profit anual aferent anului fiscal 2024 și termenul de depunere a declarației pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrului IV din 2024.
Concluzie
Amnistia fiscală din 2024 oferă o șansă importantă pentru firmele și persoanele fizice de a-și regulariza situația fiscală și de a elimina penalitățile și dobânzile de întârziere. Fiind un program temporar, e indicat ca toți cei interesați să acționeze prompt și să respecte toate condițiile impuse pentru a maximiza beneficiile acestui proces.