Ce Schimbări Aduc Noile Reglementări
De la 1 iulie 2024, salariul minim în România va crește, marcând o schimbare semnificativă pentru angajați și angajatori deopotrivă. Această măsură a fost implementată pentru a îmbunătăți nivelul de trai al lucrătorilor cu salarii mici și pentru a stimula economia. În acest articol, vom explora detaliile acestei creșteri, impactul asupra angajaților și angajatorilor, aspectele legale și implicațiile economice.
Implicatii:
· pentru Persoanele Fizice Autorizate, măsura creșterii salariului minim nu aduce nici un fel de schimbări în acest an.
Conform legislației actuale, taxele pentru PFA-uri vor continua să fie calculate pe baza salariului minim de la începutul anului 2024, adică 3.300 lei. Acest lucru înseamnă că, pentru 2024, PFA-urile nu vor resimți direct efectele creșterii salariului minim.
· pentru S.R.L., masura cresterii va fi resimtita in bugetele alocte cheltuielilor salariale, vor fi obligate să își plătească angajații cu cel puțin salariul minim pe economie garantat de la 1 iulie 2024, respective 3700 lei brut, iar creșterea acestuia va avea un impact direct.
Lund in calcul diferența de la 3.300 lei la 3.700 lei, rezultă o creștere de 400 lei/lună pentru fiecare angajat plătit cu salariul minim.
Noul salariu „se stabileşte în bani”, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”, prevede proiectul de HG.
Totusi suma netaxabilă din salariul minim brut pe țară urmează să fie majorată, conform proiect OUG adoptat, de la 200 la 300 lei
- venitul suplimentar net estimat al angajatilor cu minim pe economie va creste cu aproximativ 275 de lei/lună.
- Astfel salariul net aferent ar fi de 2.321 de lei, iar costul total suportat de angajator ar fi 3.779 de lei.
Concluzie
Creșterea salariului minim de la 1 iulie 2024 va aduce schimbări semnificative atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Deși există provocări, cu o planificare adecvată, aceste schimbări pot fi gestionate eficient. Este important ca toți cei implicați să fie bine informați și să se adapteze pentru a profita la maximum de noile reglementări.