MICROINTREPRINDERI
Se modifică una dintre condițiile pentru încadrarea unei persoane juridice române ca microîntreprindere, în sensul că persoana juridică română respectivă trebuie să aibă asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect posibilitatea deținerii cu peste 25% doar a unei singure microintreprinderi.
Asociații trebuie sa stabilească pana la data de 31 martie 2024 o singura persoana juridica romana care aplica impozitul pe venitul microintreprinderilor;
Totodată, se introduce o nouă condiție pentru încadrarea ca microîntreprindere: firma respectivă să fi depus la termen situaţiile financiare anuale.
In plus stabilirea plafonului de 500.000 euro de incadrare la impozitul pe venitul microintreprinderilor se verifica luând în calcul veniturile cumulate ale societăților legate (cele care sunt deținute cu peste 50% din capital sau sunt controlate de aceeași persoana).
SRL PROFIT – TRECEREA LA IMPOZIT PE PROFIT
- Microintreprinderile care depasesc plafonul de venituri de 500.000 euro/an trec la impozit pe profit incepand cu trimestrul in care au depasit plafonul.
- Firmele care au fost micro la 01.01.2023 si ulterior trec la impozit pe profit nu mai pot reveni la micro.
IMPOZITUL PE VENIT ȘI CONTRIBUȚIILE SOCIALE – SCHIMBĂRI
- Se elimină, începând cu veniturile lunii ianuarie 2024, exceptarea de la impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru sumele acordate angajaţilor care desfăşoară activităţi în regim de telemuncă pentru susţinerea cheltuielilor cu utilităţile la locul în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea.
COTE DE IMPOZITARE:
- 1% pentru microîntreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute, corespunzatoare unor coduri CAEN din IT, HORECA, domeniul medical si activitati juridice;
- 3% pentru microintreprinderile care realizeaza venituri peste 60.000 euro sau desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare unor coduri CAEN:
IT cu codurile CAEN 5821, 5829, 6201, 6209
HORECA cu codurile CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630
Activități juridice cu codul CAEN 6910
Activități medicale cu codurile CAEN 8621, 8622, 8623, 8690
Societatile din HoReCa se supun regulilor generale de incadrare la microintreprinderi
- Impozit pe profit, contribuabilii, altii decat cei care aplica regimurile speciale, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro, si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri(IMCA) stabilit potrivit unei formule, sunt obligati la plata unui impozit minim pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
RO e-Factura
Incepand cu anul 2024, e-Factura va deveni obligatorie pentru toate tranzactiile B2B (Business to Business) și B2G (Business to Government), nu doar pentru produsele cu risc fiscal. Obligatia revine si operatorilor economici – persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania, efectuate in relatia B2B.
Termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.
Incalcarea prevederilor privind transmiterea prin RO e-Factura constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contribuabilii mari, de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii si de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice. Prin exceptie, in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nu se sanctioneaza aceste contraventii.
Nu se folosește în situațiile B2C (business to consumer), adică atunci când o firmă sau un PFA emite facturi către clienți persoane fizice, excepție facand doar facturile încasate cu vouchere de vacanță.
Transmitere: e-Factura trebuie transmisă în maxim 5 zile lucrătoare de la emitere, până la 31 martie 2024 va fi o perioadă de acomodare fără amenzi, ulterior din 1 aprilie si pana la 30 iunie 2024, se vor aplica amenzi pentru nerespectarea termenului de 5 zile.
FOARTE IMPORTANT, doar e-factura este recunoscută ca document fiscal.
Nerespectarea prevederilor privind emiterea facturii de către emitent, precum și primirea și înregistrarea acesteia de către destinatar, se sancționează cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.
ALTE REGLEMENTARI:
TAXA PE VALOAREA ADĂUGATĂ – LIMITĂ LA DEDUCER
Se introduce limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpărării, închirierii sau leasingului de clădiri/spații de locuit, indiferent de destinația acestora, situate în zone rezidențiale sau în blocuri de locuințe și a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste clădiri/spații de locuit, dacă acestea nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice. Limitarea se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare datei de la care România primește decizie de derogare de la dispozițiile Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată pentru această măsură.
S-a clarificat termenul de locuinte care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare, in sensul introducerii si a unor conditii cu privire la gradul de finisare a locuintelor si la dotarile necesare.
Se majoreaza TVA la 9% pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale si sportive, livrarea locuintelor sociale, panouri fotovoltaice si altele.
Se va majora TVA de la 9% la 19% la livrarea de bere fara alcool si de alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs.
Sa eliminat scutirea de TVA cu drept de deducere aplicabila operatiunilor efectuate catre unitati spitalicesti de stat.
PLAFOANELE DE NUMERAR
Plafoanele de încasări și plăți în numerar au fost schimbate de 3 ori anul trecut. A fost o lege care le-a micșorat, apoi o lege care a mărit la loc o parte din ele, iar la sfârșitul anului au revenit cu totul la cele de dinainte. Astfel, dacă în vechea lege plafonul de plăți în numerar pentru avansuri spre decontare se micșorase de la 5.000 de lei la 1.000 de lei, de la 1 ianuarie 2024 a revenit la 5.000 de lei.
Încasările în numerar în relația cu persoane juridice:
- 5.000 de lei/zi – Încasări de la persoane juridice
- 10.000 de lei/zi – Încasări și plăți magazine cash&carry
- 5.000 de lei/persoană; maxim 10.000 de lei/zi – Plăți către persoane juridice
- 5.000 de lei/zi – Plăți către angajați – avansuri spre decont
Încasările în relația cu persoane fizice:
- 10.000 de lei/zi – Încasările de la persoanele fizice
- 10.000 de lei/zi – Plățile către persoanele fizice
Totodată, atât împrumuturile, cât și restituirile în numerar dintre persoanele fizice și firmă nu mai sunt posibile. Acestea se vor face doar prin tranzacții bancare. De exemplu, dacă vrei să împrumuți firma cu 1.000 de lei, trebuie să transferi acea sumă din contul tău, în contul firmei. Atunci când firma vrea să îți restituie împrumutul, o va face tot printr-un OP, printr-o tranzacție bancară, indiferent de sumă.