Incepand cu anul 2024 se reintroduce cota forfetară de 20% din venitul brut, iar impozitul de 10% se aplică doar asupra venitului rămas.
Cine, cum și in ce fel se va plati impozitul pe venitul obtinut din chirii incepand cu anul 2024.
Proprietarul este obligat să achite impozitul pe venit, acesta poate face plata anual, până la data de 25 mai a anului următor obținerii venitului.
Incepand cu anul 2024, daca chiriasul eset o persoană juridică (S.R.L., ONG sau altă entitate care are obligația de a tine evidență contabilă), iar daca proprietarul este o persoană fizică, impozitul este calculat si reținut din chirie de către chiriaș care va vira lunar acest impozit la bugetul de stat, până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reținut, iar proprietarului îi va achita doar chiria scazand impozitul.
Persoanele fizice vor avea astfel impozitul reținut – care va fi impozit final.
În situația în care bunul închiriat este în proprietatea a două sau mai multe persoane – impozitul se calculează și se declară pe chiria ce revine fiecărui proprietar în parte!
Formula de calcul pentru impozitul pe venitul din chirii este aceasta:
Impozit pe chirii este(Chirie lunară – 20% cheltuieli forfetare) x 10% cotă de impozit
Pasii sunt urmatorii:
a) La data plății chiriei, chiriașul (firma) va calcula impozitul pe chirii
b)Îi va achita proprietarului, persoană fizică, chiria lunară stabilită prin contract, diminuată cu impozitul calculat, întocmind pentru plata cash a chiriei o dispoziție de plată pe care proprietarul o va semna obligatoriu.
c) La finele lunii respective, firma va înscrie impozitul pe chirii, calculat și reținut de la proprietar, in D100 pe care o va depune la ANAF și va achita acel impozit până la data de 25 a lunii următoare.
d) Firma va depune, până la data de 28 februarie a anului următor celui în care a plătit chiriile, declarația informativă cu chiriile plătite și impozitul reținut, cumulate pe proprietari și an.
Ex: contract inchiriere sediu/bunuri de la persoana fizica = 1000 lei (suma mentionata in contract)
1000 lei chirie lunara -20 % cheltuieli forfetare = 200 lei
(1000 – 200) * 10% impozit = 80 lei
Valoare chirie ce se plateste 1000 lei -80 lei = 920 lei
Impozitul de 80 lei va fi declarat si achitat de societate prin declaratia 100 lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare.
Ramanane obligatoriu in sarcina proprietarului, completarea declarației unice de venit anul, care se intocmeste până la data de 25 Mai a anului următor in care s-au obtinut venituri, inclusiv plata asigurărilor de sănătate (CASS).
Plafoanele anuale pentru care se plăteste contributia la asigurările de sănătate (CASS) la veniturile din chirii rămân de:
- 6, 12 și 24 de salarii minime brute pe economie.
- contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) se calculează de asemenea la venitul net, după scăderea cotei forfetare din venitul brut si raportarea la plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii minime pe economie (3.300 lei pt 2024):
1) daca venitul net este sub 6 salarii minime brute, respectiv sub 19.800 lei, CASS = 0;
2) daca venitul net este intre 19.800 lei si 39.600 lei, CASS = 1.980 lei (10% x(6×3.300));
3) daca venitul net este intre 39.600 lei si 79.200 lei, CASS = 3.960 lei (10% x(12×3.300));
4) daca venitul net este peste 79.200 lei, CASS = 7.920 lei (10% x(24×3.300)). - pentru veniturile obținute din derularea unui număr maxim de cinci contracte de închiriere NU se datorează și contribuția de asigurări sociale (CAS), adică pensia.
- pontractele de închiriere se declară la ANAF în 30 de zile de la data încheierii
- Acte necesare pentru înregistrarea la ANAF: cererea de înregistrare a contractelor de închiriere, copie contract.
Actele se depune la registratura ANAF sau online, prin Spațiul Virtual Privat (SPV).
Impozitul pe venit obținut din chiriile pe termen lung (altele decât în scop turistic), se calculează prin aplicarea cotei de 10% pe venitul obținut din acele chirii, dupa ce se scade cota forefetara de 20%, astfel se impozitează doar 80% din venitul brut obtinut.
Dacă chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, venitul brut anual se determină pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pieței valutare, comunicat de BNR, din anul in care s-a reazilzat venitul.